Despre protectia plantelor

Succesul tratamentelor fitosanitare depinde întotdeauna de trei elemente cheie: produsul utilizat, momentul de aplicare și, foarte important, tehnica de aplicare a produsului. Aceasta din urmă presupune cunoașterea și verificarea parametrilor de funcționare a echipamentelor utilizate, înainte de efectuarea tratamentului.

Aplicarea produselor de protectia plantelor cu pompa de spate

Pentru dozarea corectă trebuie să faceți mai întâi proba cu apă a pompei de stropit. Umpleți rezervorul pompei cu apă şi tratați o suprafață delimitată (de exemplu un pătrat de 10 m pe 10 m) la mersul şi mişcarea mâinii dumneavoastră, astfel încât să acoperiți uniform toată suprafața. După aceea, măsurați cantitatea de apă care s-a consumat (în litri) pe această suprafață şi o înlocuiți în formula de calcul de mai jos pentru a afla cantitatea totală de apă necesară pentru întreaga suprafață de tratat:

Ctotal = (Stotal / Sproba) x Cproba

Ctotal = cantitatea totală de apă de care aveți nevoie în litri

Stotal = suprafața totală de tratat în metri pătrați

Sproba = suprafața de probă în metri pătrați

Cproba = cantitatea de apă consumată la proba în litri

În acest moment ați aflat cantitatea totală de apă (în litri) în care trebuie să diluați produsul destinat suprafeței de tratat. Dacă aveți un recipient care să cuprindă această cantitate puteți deja prepara amestecul de stropit pentru întreaga suprafață. În cazul în care nu puteți prepara soluția de stropit într-un singur recipient, va trebui să o preparați pentru fiecare rezervor în parte. Împărțiți cantitatea de apă necesară suprafeței dumneavoastră la volumul pompei de stropit cu care aplicați soluția Şi veți Şti astfel câte rezervoare trebuie să preparați pentru a acoperi întreaga suprafață. Cantitatea de produs necesară trebuie, de asemenea, împărțită în cantități egale corespunzător numărului de rezervoare necesar. La prepararea fiecărui rezervor nou de soluție se adaugă fracția de doză calculată mai sus.

Aplicarea produselor de protectia plantelor cu ajutorul utilajelor (mașinilor de stropit)

Calibrarea constă în reglarea echipamentelor de stropit asftel încât să obținem maximum de eficacitate în combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor.

Un reglaj corect al mașinii de stropit asigură:

  • o bună eficacitate a tratamentelor aplicate;
  • economie de bani prin evitarea pierderilor;
  • protejarea mediului înconjurător și a utilizatorului.

Inainte de începerea calibrării, asigurați-vă că mașina este în bună stare de funcționare. De asemenea, este foarte importantă stabilirea obiectivului: volumul de stropire l/ha.

Măsurarea și calcularea debitului actual

Metoda reumplerii rezervorului


1. Umpleți echipamentul de stropit (rezervor + sistem) cu apă

2. Aplicați în condițiile de stropire și măsurați timpul

3. Măsurați volumul completat – și calculați volumul de soluție actual

4. Calculați volumul de soluție actual, folosind următoarea formulă:

(Volumul completat (litri) x 600) / (Latimea de lucru (metri) x Viteza (km/h) x Timpul (min)) = Volum de stropire (l/ha)

Articole similare

Despre protectia plantelor

Succesul tratamentelor fitosanitare depinde întotdeauna de trei elemente cheie: produsul utilizat, momentul de aplicare și, foarte important, tehnica de aplicare a produsului. Aceasta din urmă

Cum scap de buruieni?

Fie ca doresti sa erbicidezi locul inainte sau dupa terminarea unei culturi, sau doresti curatarea de buruieni a curtii pentru semanarea gazonului, erbicidul de care ai nevoie,