Romanul are o pasiune sau, mai bine zis, o abilitate innascuta pentru agricultura. Astfel, reuseste sa faca un mic coltisor roditor in orice locatie, fie in fata casei sau pe pamantul de la tara transmis din generatie in generatie.
Cu toate acestea, talentul si dorinta de a cultiva nu sunt mereu suficiente pentru a asigura rezultatele scontate. Prin urmare, multi apeleaza la mijloace moderne pentru a-si proteja si fructifica munca.
Unul dintre aliatii nostri de incredere in lupta pentru roade bogate devin astfel fungicidele. Ca oricare alt tratament, fungicidele sunt eficiente atunci cand le folosim corect.
Citeste mai departe si afla cand si cum se folosesc fungicidele in agricultura.
Ce sunt fungicidele?
Exista numeroase produse utilizate pe scara larga in agricultura, pentru a combate actiunea agentilor patogeni care duc la imbolnavirea plantelor si a culturilor. Aceste boli pot fi cauzate de diversi agenti, ciupercile fiind inamicul numarul unu la nivel mondial.
Fungicidele, impreuna cu erbicidele si insecticidele fac parte dintr-o categorie mai larga de produse denumite pesticide. Asa cum anunta si numele lor, fungicidele lupta impotriva fungilor, adica a ciupercilor, prevenind boli precum mana, alternarioza, putregaiul alb sau cenusiu, rapanul, rugina si multe altele.
Cand avem nevoie de ele?
O intrebare simpla si directa cere un raspuns pe masura; avem nevoie de fungicide atunci cand cultura noastra este amenintata de ciuperci. Acesti agenti patogeni sunt foarte comuni in natura si pot avea efecte devastatoare asupra plantelor, legumelor si fructelor pe care vrei sa le obtii.
Fungicidele actioneaza in doua sensuri: prevenire si combatere. Aceste produse inhiba dezvoltarea si raspandirea ciupercii, protejandu-ti cultura. Pe scurt, fungicidele previn bolile plantelor, asigurand obtinerea recoltei preconizate si a calitatii culturii. Mai mult decat atat, fungicidele sporesc puterea de conservare a culturii.
Numeroase tipuri de fungicide iti protejeaza gradina pe termen lung, aparand culturile noi care rodesc dupa aplicarea produsului. Exista de asemenea fungicide care au un spectru foarte larg de aplicabilitate, putand fi folosite pentru protejarea mai multor culturi cum ar fi legume, cartofi, flori, livezi, vita de vie.
Cum trebuie folosite?
Multe fungicide se pot aplica pe intreaga perioada de vegetatie prin stropiri sau, dupa caz, la aparitia sau depistarea actiunii patogenilor. In unele cazuri, este indicata utilizarea fungicidelor chiar din faza de plantare, pentru a evita aparitia si dezvoltarea patogenilor.
Fungicidele pot actiona in doua feluri: in mod sistemic sau prin contact. Astfel, avem de-a face cu 2 categorii de produse: fungicide cu actiune sistemica si fungicide de contact.
Primele actioneaza prin absorbtie, iar cele din urma prin actiune la suprafata. Majoritatea fungicidelor se aplica sub forma lichida prin amestec cu apa, existand totodata si fungicide utilizate sub forma de gaz, praf sau granule. Metoda de aplicare si produsul ideal se determina in functie de tipul de cultura.
Compatibilitatea este factorul cheie pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand te gandesti sa achizitionezi fungicide. Anumite produse reactioneaza cu cuprul, azotul sau produsele oleice care au fost utilizate anterior pe culturi. Alte fungicide sunt in schimb compatibile cu majoritatea produselor utilizate in agricultura.
De aceea, este esential sa citesti cu atentie descrierea de pe fiecare produs inainte de a il utiliza si, desigur, sa ceri sfatul unui expert in cazul in care nu esti sigur care este cea mai buna optiune pentru gradina ta. Noi iti stam cu drag la dispozitie pentru orice intrebari sau nelamuriri.
Pentru a eradica sau a preveni ciupercile, este important ca fungicidele sa fie aplicate corect pe toata suprafata plantei. In majoritatea cazurilor, multiple aplicari vor fi necesare.
Totodata, e bine de retinut faptul ca fungicidele nu pot combate chiar toate bolile cauzate de ciuperci. Bolile vasculare, de exemplu, nu pot fi tratate cu ajutorul fungicidelor. De asemenea, ele nu protejeaza impotriva bolilor cauzate de alte organisme sau factori de mediu.
Prin urmare, pentru a intelege ce tratament trebuie aplicat in gradina ta, trebuie sa intelegi ce tip de factor sta la baza problemei. Iar pentru a face acest lucru, trebuie luate in considerare simptomele bolii, observand in ce fel aceasta afecteaza cultura (de exemplu prin pete pe frunze).
Fie ca agricultura este o pasiune de-a ta sau un mijloc de a-ti castiga traiul, in ziua de azi ai numeroase mijloace de a-ti maximiza eforturile. Folosite la momentul potrivit, in mod corect, fungicidele iti vor proteja cultura de inamicii naturali pe care nu ii poti rapune de unul singur.
Meriti sa te bucuri din plin de rezultatul orelor in care ai muncit din greu plantand si cultivand fructe sau legume. Lasa-ne sa te ajutam, oferindu-ti cele mai bune produse pentru gradina ta!